Rikosmyytit -podcast

KAUSI 2

Rikosmyytit -podcastissa entinen poliisin rikostutkija Sami Sallinen ja rikostoimittaja Heidi Holmavuo perehtyvät rikollisuuden ytimeen. Varoituts, sisältää suoraa puhetta.

Toisen kauden kaikki jaksot ovat kuunneltavissa Podplayssa 30.1.2023 lähtien.

Ensimmäisen kauden jaksot löydät tästä.

Jakso 1 – Soluttautuminen

Toisen kauden ensimmäisessä jaksossa syvennytään soluttautumiseen. Mitä peitetoiminta on, ja mitä vaaditaan peitetehtävän onnistuneessa läpiviemisessä?

Jakso 2 – Tutkinta ja tuomiot

Jaksossa puhutaan mm. kuulustelutaitojen heikentymisestä. Se kun yhdistetään siihen, että entinen jengirikollinen kertoo miten kuulusteluissa koijataan on vaarallinen yhdistelmä.

Jakso 3 – Vakuutuspetokset

Jaksossa mietitään mm. millaista on huijata koko elämänsä kaikkia, sillä että on sairas, vaikka ei oikeasti ole. Kyse on vakuutuspetoksista ja kuullaan mielenkiintoista dataa siitä kuka niitä etupäässä tehtailee ja miksi.

Jakso 4 – Tiedustelu

Tiedustelulla turvataan monta elintärkeää toimintaa täällä meidän pienessä lintukodossa. Mitä se on ja miten tiedustelua toteutetaan, siitä jaksossa lisää.

Jakso 5 – Puuttuvat rikokset

Suomen historiassa on rikoksia, jotka eivät aina ole olleet kriminalisoituja, lisäksi maahanmuuton lisääntyminen 1990-luvulta lähtien on lisännyt täällä rikoksia joita ei aiemmin juurikaan ole ollut. Esim. eläinten uhraaminen ja ympärileikkaukset.

Jakso 6 – Profilointi

Profilointi, mä profiloin sua ja sä profiloit mua, mutta mikä hyöty profiloinnilla on rikoksen selvittämisessä, siitä lisää tässä jaksossa.

Jakso 7 – Tulli ja raja

Tullista ja rajasta puhuttaessa aina tulee mieleen laiton rajan ylitys ja huumeiden salakuljetus. Mutta rajan tehtävät ja valvonnat ovat paljon moninaisempia, se meiltä monesti unohtuu. Mitä kaikkea tullin ja rajan maailmaan ja rikosten torjuntaan sisältyy?

Jakso 8 – Ihmiskauppa

Niin surullinen teema. Niin ajankohtainen. Ihmiskauppalainsäädäntöjä suunnitellut viranomainen on otettu kiinni, ihmiskauppaa harjoittavia marjayrittäjiä tuomitaan kun sieniä sateella, miten me on lipsahdettu tällaiseen maailmaan, jossa härskisti kaupataan ihmistä ja ihmisyyttä?

Jakso 9 – Suomalainen henkirikos

Känni, puukko ja aamuyö. Suomalainen henkirikos on hyvin perinteinen kaavaltaan. Julkisuudessa puidaan paljon uhria ja tekijää, mutta miten uhrin omainen kokee poliisin toiminnan ja millaisia traumoja tapahtumat jättävät?

Jakso 10 – Varautuminen, terrorismi, konfliktit ja pelot

Pandemia ja sota ovat lisänneet ihmisten pelkoja valtavasti, mutta miten pitää mieli ja itsensä kurissa keskellä sodan uutistulvaa. Ja miten varusmiespalvelukseen suhtaudutaan tällä hetkellä?

Rikosmyytit -podcast