Rikosmyytit -podcast

KAUSI 1

Rikosmyytit -podcastissa entinen poliisin rikostutkija Sami Sallinen ja rikostoimittaja Heidi Holmavuo perehtyvät rikollisuuden ytimeen. Varoituts, sisältää suoraa puhetta.

Ensimmäisen kauden kaikki jaksot ovat kuunneltavissa Podplayssa.

Jakso 1 – Järjestäytynyt rikollisuus

Järjestäytynyt rikollisuus elää ja voi hyvin. Se on joissain piireissä jopa ihailtavaa. Millaisissa tilanteissa tavallinen kansalainen kohtaa järjestäytynyttä rikollisuutta? Mitkä ovat järjestäytyneen rikollisuuden tunnusmerkkejä?

Jakso 2 – Seksuaalirikokset

Seksuaalirikollisuus saattaa näyttäytyä mediassa aivan erilaisena kuin mikä todellisuus on. Mitä tilastot sanovat seksuaalirikoksista? Yksittäistapaukset luovat mielikuvia, jotka vaikuttavat pelkoihimme. Missä seksuaalirikoksia tapahtuu oikeasti eniten.

Jakso 3 – Maalittaminen

Internet tarjoaa loistavan alustan erilaiselle häirinnälle, jolta eivät edes viranomaiset voi välttyä. Miten häirintä ja maalittaminen tulee ottaa huomioon esimerkiksi virkatehtävissä ollessa ja kuinka maalittamiselta voi suojautua?

Jakso 4 – Perheväkivalta

Perheväkivalta on ilmiö, joka pysyy tyypillisesti visusti seinien sisällä ja siihen syyllistyvät niin miehet kuin naisetkin. Miten perheväkivalta näyttäytyy viranomaisen silmin? ”Otatko naiselta pataan?” on lausahdus, joka nostaa erityisesti miesten ilmoituskynnystä, mikäli nämä joutuvat väkivallan uhreiksi.

Jakso 5 – Jengirikolliset

Joukossa tyhmyys tiivistyy. Millainen laumaeläin ihminen on ja miksi jotkut haluavat liittyä rikollisjengeihin? Miten rikollisjengit kytkeytyvät järjestäytyneeseen rikollisuuteen?

Jakso 6 – Terrorismi

Terrorismi on aikamme uhkakuva, totta vai tarua? Mistä terrorismissa on kyse ja millaista terrorismia esiintyy eniten? Pitää Suomessa pelätä terrori-iskua?

Jakso 7 – Omaisuusrikokset

Omaisuus on vaihdettavissa rahaan, joten arvotavara ja -esineet kiinnostavat muitakin, kuin arvokkaiden esineiden omistajia. Kuinka omaisuuttaan voi suojata? Entä mitä mieltä rikostoimittaja ja rikostutkija ovat harjanvarresta ovensuussa?

Jakso 8 – Huumerikollisuus

Huumeita on ja niitä tulee jatkuvasti lisää. Millainen huumerikollisuuden tila on Suomessa? Mitä lieveilmiöitä se tuo mukanaan? Kiinnostaako poliisia yksittäiset huumeidenkäyttäjät?

Jakso 9 – Poliisirikokset

Edes virkavallan edustajat eivät voi välttyä houkutuksilta harhautua kaidalta polulta. Millaisia rikoksia viranomaiset tekevät ja miksi? Onko poliisi vain susi lampaan vaatteissa?

Jakso 10 – Viharikokset

Viharikoksilla tarkoitetaan sellaisia rikoksia, jotka kohdistuvat yksilöön esimerkiksi tämän seksuaalisen suuntautumisen, etnisen taustan tai uskonnon vuoksi. Millainen on viharikoksen tekijän prototyyppi? Entä mitä rikoslaki sanoo viharikoksista. Mistä päin internetiä tulee valtaosa viharikoksista?

Rikosmyytit -podcast