Slide 1
Turvallisuuden ja kehonkielen
ammattilainen.
Puhuja, valmentaja, tietokirjailija
ja mediakommentaattori.

Sami sallinen

Tunnustaudun olevani tarkkailijaluonne.

Olen ollut aina kiinnostunut ihmisen mielestä ja siitä, miten hän käyttäytyy ja kommunikoi erilaisissa tilanteissa.

Olen työskennellyt viimeiset 30 vuotta haastavien vuorovaikutustilanteiden parissa, nyt pitkään yksityissektorilla esimies ja asiantuntijatehtävissä riskienhallinnan ja yritysturvallisuuden parissa, mutta taustat minulla on poliisissa. Ja poliisivuosien aikana ammensin myös syvimmät oppini niin sanattoman viestinnän, neuvottelutaitojen, kuin haastavien asiakaskohtaamistenkin saralla.

Sanattomasta viestinnästä kiinnostuin jo poliisikoulussa 80 –luvun loppupuolella. Aihetta ei tällöin poliisikoulussa opetettu, mutta yksi kouluttajistamme otti aiheen hieman vahingossa esille. Kiinnostuin ensikuulemalta ja koukutuin aiheeseen täysin, kun ymmärsin miten tärkeä taito sanattoman viestinnän tulkinta voi poliisityössä olla.

Sanattoman viestinnän teoriat muuttuivat käytännön osaamiseksi, kun pääsin silloiseen unelmatyöpaikkaani Helsingin rikospoliisin huumerikosyksikköön tutkimaan törkeitä huumausainerikoksia. Yksikkö oli loistava paikka paitsi sanattoman viestinnän, mutta myös neuvottelutaidoissa kehittymisen näkökulmasta. Törkeiden rikosten kuulustelu on nimittäin usein puhdasta neuvottelua ja myyntityötä. Ja vaikka olen työurani aikana tehnyt suhteellisen paljonkin erilaista myyntityötä, niin ehdottomasti parhaat myyntitulokseni sijoittuvat juurikin huumetoimiston aikoihin. Kuulusteluissa myin rikoksesta epäillyille hyvällä menestyksellä pitkiä vankeustuomioita, ajatusta siitä, että kannattaa tunnustaa rikos johon poliisilla ei ole näyttöä ja lähteä pitkäksi aikaa vankilaan. Parhaimmillaan sain vielä urakan päälle hyvän kädenpuristuksen ja kiitokset hyvästä asiakaspalvelusta.

Huumetoimiston jälkeen pääsin harjaannuttamaan neuvottelu- ja analyysitaitojani myös murharyhmässä ja Suojelupoliisissa, mutta ehdottomasti opettavaisinta aikaa oli viimeiset virkavuoteni, jotka kulutin työskentelemällä kansainvälisissä rikostutkinta- ja under cover –tehtävissä ympäri Eurooppaa. Työskentely poikkeuksellisen haastavissa tehtävissä kartutti mukaan sellaista oppia, mitä harvassa paikassa pystyy hankkimaan. Opit kantavat hedelmää edelleenkin.

Olen koko työurani yrittänyt päästä kiinni ihmisen mieleen ja ymmärtää, miksi ihminen käyttäytyy, kuten käyttäytyy.

Vuosien myötä olen ymmärtänyt, että poliisin ja liike-elämän vaikeiden kohtaamisten ja operatiivisten tilanteiden elementit ja ratkaisumallit ovat täsmälleen samoja. Ei ole periaatteessa mitään eroa sillä, onko käynnissä under cover –tehtävän neuvottelu järjestäytyneen rikollisorganisaation kanssa vai neuvotellaanko yritysmaailman kumppanuussopimuksesta. Ihmiset toimivat tietyissä tilanteissa tiettyjen lainalaisuuksien mukaan ja paljastavat sanattomalla viestinnällään tunteensa ja ajatuksensa taustoistaan riippumatta.

Nykyään hyödynnänkin yli 30 vuoden turvallisuusurani aikana opittuja taitoja poliisikuulusteluista, tiedottajayhteistyöstä ja under cover -operaatioista valmentamalla sanattoman viestinnän hyödyntämistä ja neuvottelutaitoja.

Puhun myös itsensä haastaminen, rajojen asettamisen sekä tietoisen läsnäolon tärkeydestä, tiimiytymisestä, miten neuvotellaan uhkaavissa tilanteissa ja miten tilanteita johdetaan äärimmäisen paineen alla.

Haluatko varata Samin puhujaksi? Ota yhteyttä.

Sami Sallinen on toiminut kehonkielen kommentaattorina mediassa ja kirjoittanut myös aiheesta suositut Kehokoodi -kirjat (2019 ja 2021).